Potravinářská inspekce zjistila další případy klamání spotřebitelů o původu hovězího masa v pražských restauracích
Tisková zpráva SZPI ze dne 19. 2. 2019
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzivních kontrolách zaměřených na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa v provozovnách společného stravování a aktuálně zjistila další případy klamání spotřebitelů ve dvou pražských restauracích.
1) V restauraci Pizzerie Palatino, Běhounkova 2579/8, Praha, provozovatele M-IMPO, s.r.o., byly v předloženém jídelním lístku nabízeny tyto pokrmy:
– INSALATA RUMPSTEAK – čerstvý baby špenát, hořčično-medový dresink, grilovaná cherry rajčata, steak z argentinské hovězí roštěné, vlašská jádra
– FILETTO ALLA GRIGLIA – marinovaný steak z hovězí argentinské svíčkové
– STEAK ALLA BOSCAIOLA – marinovaný steak z argentinského hovězího zadního s grilovanými houbami na slanině
– RUMPSTEAK AL PESTO – argentinské hovězí zadní s pestem
Na základě předložených nabývacích dokladů a informací na originální etiketě na obalech surovin inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala zákazníka, neboť používala pro přípravu uvedených pokrmů maso původem z Uruguaye, Paraguaye a Brazílie, přestože deklarovala původ Argentina.
2) V provozovně Restaurace EL Barrio de Angel, provozovatele CMC leisure spol. s r.o., Lidická 284/42, Praha, provozovatel nabízel níže uvedené pokrmy:
– Steak z argentinského vysokého roštěnce s tukovým očkem s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu
– Steak z argentinského nízkého roštěnce s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu
– Steak z argentinské svíčkové
– Grilované argentinské hovězí plátky (svíčková, vysoký roštěnec, nízký roštěnec, flank steak) s pečenou bramborou a grilovanou chilli papričkou
Kontrolou nabývacích dokladů a informací na originálních obalech surovin inspektoři zjistili, že maso pro přípravu pokrmů bylo původem z Uruguaye.
Kontrolovaným osobám inspekce uložila opatření, aby v nabídce pokrmů pro spotřebitele nebyla uvedena zavádějící informace o použité potravině/surovině pro přípravu pokrmů a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.
Vzhledem k dosavadním výsledkům bude inspekce s kontrolami tohoto segmentu pokračovat i nadále s nesníženou intenzitou.
Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal, referent mediální komunikace
Zdroj: SZPI
Fotografie k tiskové zprávě – viz webové stránky SZPI