Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zakázala 22 tun máku se šestnásobně překročeným limitem pro pesticid carboxin

Vydáno: 30. 10. 2018
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 10. 2018

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nadlimitní přítomnost pesticidu carboxin v potravině „Mák modrý – BLUE POPPY SEEDS, 4,45 kg/balení, země původu: Turecko“. Vzorek potraviny inspektoři odebrali ve skladu společnosti QUWAT GROUP s.r.o., Řípovská 1044, 67401 v Třebíči.

U předmětné šarže máku laboratorní analýza prokázala téměř šestinásobně vyšší koncentraci pesticidu carboxin oproti limitu stanovenému právními předpisy, laboratoř naměřila hodnotu 0,290 mg/kg, zákonem povolené množství je 0,05 mg/kg.  

Dovozcem nevyhovujícího máku v celkovém množství 22 tun byla společnost QUWAT GROUP s.r.o., Kotkova 24/517, 61800 Brno a jako výrobce byla v průvodní dokumentaci uvedena společnost YUMURTACILAR ZAHIRE TARIM ÜRÜNLERI SAN.TIC LTD.STI., Turecko.

Inspekce uložila kontrolované osobě okamžitý zákaz uvádění potraviny na trh, aby tak zamezila průchodu předmětné nevyhovující potraviny na český trh a případnému ohrožení spotřebitele.

S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
 

Foto: Shutterstock