Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 1,135 tun chilli papriček s pesticidy

Vydáno: 13. 6. 2024
Autor: SZPI

Foto: SZPI

Tisková zpráva – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí pesticidů v nadlimitním množství. Celková hmotnost zjištěných nevyhovujících šarží potravin představovala 1135 kg.

Jedná se o následující potraviny:

Chilli (red), Capsicum frutescens, označení šarže: Lot Nr: NC-210324, dovozce: TeTe Fresh s.r.o., Urbánkova 2009/39, Praha 143 00, dodavatel: KHANG THINH FRUIT AND VEGETABLES CO., LTD, 2A58 TRAN VAN GIAU STREET, PHAM VAN HAI VILLAGE, BINH CHANH TOWN, HO CHI MINH CITY, VIET NAM, země původu: Vietnam, hmotnost zásilky: 735 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost reziduí následujících pesticidů: dimethoat v množství 0,023 mg/kg (miligramů na kilogram, limit: 0,01 mg/kg), chlorfenapyr v množství 0,081 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg) a tolfenpyrad v množství 0,10 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Red chilli, Ớt đỏ, označení šarže: Lot.: TP 2503-06, dovozce: PTTAN s.r.o., Zlatokorunská 1022/12, Praha 142 00, dodavatel: NGUYEN THI THANH VAN, TAM XUAN II COMMUNE, NUI THANH DISTRICT, QUANG NAM PROVINCE, VIET NAM, země původu: Vietnam, hmotnost zásilky: 400 kg.

Analýza v akreditované laboratoři v potravině prokázala přítomnost rezidua pesticidu: chlorfenapyr v množství 0,034 mg/kg (limit: 0,01 mg/kg).

Na základě laboratorních rozborů inspektoři SZPI rozhodli o nevpuštění potravin do vnitřního trhu a dovozci následně obě šarže nechali zlikvidovat.

S kontrolovanými osobami zahájí Potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj: SZPI