Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím masným výrobkem se salmonelou

Vydáno: 2. 9. 2020
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před nebezpečnou potravinou Kuřecí kuličky na jižanský způsob, 61642 Southem Fried Chicken Popsters, krájená kuřecí prsa ze spojovaných kusů masa obalované na jižanský způsob, k dopečení, hluboce zmrazeno, datum minimální trvanlivosti: 15.05.2021, šarže: L: 13620, původ kuřecího masa: Polsko, vyrobeno v Polsku.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost bakterií rodu Salmonella, které jsou původcem onemocnění salmonelóza.

Inspektoři SZPI vzorek odebrali v maloobchodní provozovně Iceland Czech a.s., Leopoldova 2138/16, Praha. Dle průvodní dokumentace je dodavatelem potraviny do ČR společnost Iceland International Limited HSBC. Prodejce závadnou šarži na základě výzvy již stáhnul z tržní sítě.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

SZPI aktuálně vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) notifikaci o zjištění uvedené nevyhovující šarže potraviny.

S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí
1. 9. 2020

Zdroj: SZPI