Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce informuje provozovatele a spotřebitele o pravidlech internetového obchodu, jejich dodržování kontroluje i v rámci celoevropské akce

Vydáno: 4. 12. 2020
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI

V souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 a mimořádným stavem významně vzrostl počet e-shopů nabízejících potraviny a počet podnikatelů, kteří své stávající potravinářské provozy rozšířili o možnost objednat zboží online.

Prodej potravin prostřednictvím internetu – přes e-shopy, sociální sítě atd. – s sebou nese nutnost dodržovat pravidla, jejichž cílem je zejména chránit spotřebitele před nebezpečnými potravinami a nekalými obchodními praktikami. Vzhledem k tomu, že prodej potravin online je pro řadu provozovatelů novou situací a nemusí si být vědomi některých povinností, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila na svém webu v sekci Podnikatelé/Internetový prodej materiál „Internetový prodej potravin – Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku“. Zde jsou na jednom místě přehledně uvedeny hlavní povinnosti specifické pro prodej potravin na internetu a tento materiál může významně pomoci předejít nezáměrnému porušování právních předpisů.

K hlavním povinnostem prodejců potravin na internetu mj. patří:

  • uvádět na trh pouze bezpečné potraviny,
  • poskytnout spotřebiteli obdobné informace o prodávaných potravinách, jaké může získat v kamenné prodejně z obalu potraviny nebo regálového štítku,
  • identifikovat se – poskytnout informace o provozovateli e-shopu vč. kontaktních údajů,
  • zveřejnit obchodní podmínky,
  • respektovat práva spotřebitele a nepoužívat nekalé obchodní praktiky,
  • „registrovat“ se u SZPI, což se týká i již registrovaných provozovatelů, pokud v seznamu činností nemají uvedený internetový prodej (registraci je možné uskutečnit prostřednictvím formuláře na webu SZPI).

Tyto a další povinnosti jsou podrobně rozvedeny ve výše uvedeném dokumentu.

SZPI má k dispozici na svých webových stránkách materiály, které pomohou spotřebitelům zorientovat se ve svých právech při internetovém nákupu potravin a informují je o základních povinnostech prodejců. Současně je zde uveden seznam rizikových webových stránek, které jsou provozovány ze zahraničí nebo jejich provozovatel není znám a kde dochází k porušování právních předpisů.

SZPI provedla od začátku tohoto roku cca 900 kontrol internetového prodeje u 545 kontrolovaných osob. SZPI se mimo jiné zapojila do celoevropské koordinované kontrolní akce, jejímž cílem je postihovat provozovatele e-shopů a reklamních webových stránek, jež zneužívají současné situace a připisují potravinám (zejména doplňkům stravy) pozitivní, často nereálné účinky proti koronaviru a onemocnění COVID-19. Potravinám podle evropské legislativy nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům. Průběžné výsledky celoevropské koordinované kontrolní akce jsou k dispozici na webových stránkách EK. SZPI výsledky těchto kontrol v ČR zveřejňuje průběžně formou tiskových zpráv: 27. 3. 2020, 19. 3. 2020, 8. 4. 2020, 17. 4. 2020, 11. 5. 2020, 26. 5. 2020, 12. 6. 2020 a 5. 11. 2020.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI