Potravinářská inspekce informuje o dalších případech klamání o původu hovězího masa v restauraci
Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 2. 2019.
V rámci probíhajících intenzivních cílených kontrol, zaměřených na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa a správné uvádění informací pro spotřebitele v provozovnách společného stravování, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) další případ pochybení v deklaraci o původu masa.
Klamání spotřebitele o skutečném původu hovězího masa zjistili inspektoři v pražské restauraci Grill Restaurant, U Michelského lesa – Grill Eat s.r.o., a to konkrétně u dvou nabízených pokrmů.
– Severoamerický hovězí Flap (pupek), u kterého z kontroly nabývacích dokladů a etikety na obalu suroviny vyplynulo, že zemí původu hovězího byla Austrálie.
– Severoamerický hovězí hamburger, opečené brambory, kde etiketa na obalu suroviny ukázala na český původ masa. Maso mělo současně prošlé datum použitelnosti.
Kontrolovaná osoba na základě inspekčních zjištění přeznačila nabídku a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal, referent mediální komunikace
13. 2. 2019
Zdroj: SZPI