Bezpečnost potravin

Podcast: Nebojte se geneticky upravených potravin

Vydáno: 29. 4. 2022
Autor: BIOTRIN

GM potraviny mohou přispět k udržitelným systémům zemědělství a k produkci potravin.

Na konci března zveřejnil server Aktuálně.cz rozhovor s Ing. Zuzanou Malinovou z Oddělení bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR na téma geneticky modifikovaných (GM) plodin a zákonů EU.

Ing. Malinová srozumitelnou formou shrnula potenciální využití GM potravin, jaké konkrétní GM plodiny se ve světě vyskytují a současnou legislativu EU, zároveň zdůraznila nutnost investovat do výzkumu. V podcastu upozorňuje, že žádná studie neprokázala negativní vliv GM potravin na zdraví lidí a zvířat, ani na životní prostředí. Naopak, nedávné studie Evropské komise uvádějí, že GM potraviny mohou přispět k udržitelným systémům zemědělství a k produkci potravin v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (angl. European Green deal) a strategií „Z farmy na vidličku“ (angl. Farm to Fork Strategy).

Celý podcast je možné si poslechnout na následujícím odkazu:
Podcast | Zuzana Malinová o geneticky modifikovaných potravinách | Aktuálně.cz

 

Zdroj: BIOTRIN

Foto: Shutterstock