Podcast: Nebojte se geneticky upravených potravin
GM potraviny mohou přispět k udržitelným systémům zemědělství a k produkci potravin.
Na konci března zveřejnil server Aktuálně.cz rozhovor s Ing. Zuzanou Malinovou z Oddělení bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR na téma geneticky modifikovaných (GM) plodin a zákonů EU.
Ing. Malinová srozumitelnou formou shrnula potenciální využití GM potravin, jaké konkrétní GM plodiny se ve světě vyskytují a současnou legislativu EU, zároveň zdůraznila nutnost investovat do výzkumu. V podcastu upozorňuje, že žádná studie neprokázala negativní vliv GM potravin na zdraví lidí a zvířat, ani na životní prostředí. Naopak, nedávné studie Evropské komise uvádějí, že GM potraviny mohou přispět k udržitelným systémům zemědělství a k produkci potravin v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (angl. European Green deal) a strategií „Z farmy na vidličku“ (angl. Farm to Fork Strategy).
Celý podcast je možné si poslechnout na následujícím odkazu:
Podcast | Zuzana Malinová o geneticky modifikovaných potravinách | Aktuálně.cz
Zdroj: BIOTRIN
Foto: Shutterstock