Bezpečnost potravin

Plevel Fest 10. 5. a 11. 5. 2023

Vydáno: 5. 4. 2023
Autor: Národní zemědělské muzeum

Národní zemědělské muzeum Praha pořádá dvoudenní vzdělávací akci u příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin. Studenty čekají workshopy a přednášky zaměřené na význam plevelů, jejich pozitivní i negativní vlastnosti, historii a možnosti využití. Program je určen pro studenty středních škol a gymnázií.

Víte, pro koho je plevel nepřítel a pro koho užitečný společník? Kdy se rostlina promění v plevel a kdy se z plevele stane ohrožený druh? To a mnohem více se dozvíte na Plevel Festu 10. a 11. května v Národním zemědělském muzeu! Zveme vás do světa nenápadných a zatracovaných rostlin, jež provází člověka od počátků zemědělství. O jejich super vlastnostech, životních strategiích i proměnách, kterými díky nim prošlo zemědělství, se dozvíte v programu, který jsme pro vás připravili u příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin. Těšit se můžete na více než desítku zajímavých stanovišť (od 1. patra až po střechu NZM), praktické ukázky, povídání s výzkumníky i vysokoškolskými pedagogy, přednášky, vědomostní kvíz i kurz vaření z plevele.

Program je primárně určený pro střední školy, od 14 hodin také pro veřejnost.  PŘIHLÁŠKA PRO ŠKOLY

Program vznikl ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Českou herbologickou společností, Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a European Weed Research Society.


PROGRAM PLEVEL FEST 2023

• 10. a 11. května, 9–16 hodin

• 9–14 hodin pro střední školy, 14–16 hodin pro veřejnost

 Hlavní program

Od pravěku po dnešek • 1. patro

Společník člověka – plevel v historii zemědělství
Návštěvníci z jiných světů – šíření plevelů mezi kontinenty dříve a dnes
Chlupatí a vrásčití – mikrodiagnostika semen plevelů a jejich vlastnosti
Životní proměna – přeměna semínka v rostlinu a odlišnost v detailu

Vetřelci, nebo spojenci? • 2. patro

Zabijáci a léčitelé – problematika jedovatých a léčivých plevelů
Útěky bez nohou – semena plevelů a jejich superschopnosti
Kdo s koho – plevele jako konkurenti kulturních rostlin na polích, zahradách a sadech
Tady bydlím já – plevele jako fenomén lidských sídel
Hmyzí vášeň – plevele jako zdroj potravy pro hmyz

Budoucnost soužití • 3. patro

Válka strojů – technické možnosti detekce a regulace plevelů
Roboti v divočině – použití robotických systémů a platforem při determinaci a regulaci plevelů
Zdivočelá genetika – rezistence plevelů a genetické manipulace
Plevel v domě – pěstování plevelů v hydroponii

Seznamka na střeše • střecha NZM

Ukázky běžných i vzácných plevelů
Návštěva hlavního programu trvá zhruba 60 minut.
Maximální počet studentů na skupinu je 35. Cena 60 Kč/student.
RVP: Člověk a životní prostředí
Cílová skupina: Střední školy

PŘIHLÁŠKA NA HLAVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ SKUPINY


 Doprovodný program

Středa 10. 5. v 8–14 hodin

S plevelem v kuchyni • 3. patro, Gastrostudio

Pod dohledem Staré Gardy Asociace kuchařů a cukrářů se naučíte připravovat jednoduché pokrmy z plevele a dozvíte se zajímavosti o jeho využití v gastronomii v minulosti a dnes.

Workshopy trvají cca 45 minut, kapacita je 15 studentů. Na workshopy je třeba se předem objednat. Aktuální volné časy: 8:00, 12:00 a 13:00.

 Cena: 60 Kč/student. PŘIHLÁŠKA A VÍCE INFORMACÍ: kurzyvareni@nzm.cz.


Čtvrtek 11. 5. v 10–14 hodin

Na chvilku vysokoškolákem • 2. patro, Objevovna

Já, plevel! • doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. (ČZU) – 30 minut
Já, plevelobijec! • Ing. Miroslav Florián, Ph.D.  (ÚKZÚZ) – 30 minut

Pojďte se vžít do role plevele. Kdo vlastně je, proč se mám plete do cesty, co hledá na poli a jak ho příroda vybavila schopnostmi, které ho činí nesmrtelným? Představíme vám plevel v širších souvislostech a vyzkoušíte si atmosféru vysokoškolských přednášek. Na konci vás čeká kvíz s odměnou.

 Kapacita přednášky je 35 studentů. V rámci vstupného na akci Plevel fest.


 Akce se koná pod záštitou starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

Zdroj: Národní zemědělské muzeum