Bezpečnost potravin

Petice proti karamelovým barvivům v USA

Vydáno: 3. 5. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Center for Science in Public Interrest vyzývá k zákazu barviv karamel II a IV, protože při jejich výrobě vznikají metylimidazoly, které jsou označeny za zvířecí karcinogeny.

Centrum pro vědu ve veřejném  zájmu – CSPI (Center for Science in Public Interrest) v USA zaslalo úřadu FDA petici, v níž vyzývá k zákazu karamelových barviv vyráběných procesem za pomoci siřičitanu amonného (karamel II a IV). Barviva se používají do nealko-nápojů, piv, sojových omáček aj.

Problematické je vytváření dvou látek: 2-metylimidazol (2-MEI) a 4-metylimidazol (4-MEI), které jsou vytvářeny, když cukr, amoniak a šiřičitan jsou vystaveny vysokým teplotám a tlaku. Podle tvrzení CSPI existují studie prokazující vliv na vznik rakoviny plic, jater nebo štítné žlázy u myší a krys. Tyto studie zpracované  v rámci Státního toxikologického programu divizí Státního institutu pro zdravotní otázky související s prostředím (National Institute of Environmental Health Science) uvádějí, že 2-MEI a 4-MEI jsou zvířecí karcinogeny.

Americké asociace výrobců nápojů i výrobců potravin však obhajují bezpečnost uvedených barviv, proti kterým nikde na světě nejsou výhrady, nejedná se o lidské karcinogeny). Kromě toho 4-MEI je látka vyskytující se ve stopových množstvích v řadě potravin, a nikde nejsou zmínky o kancerogenním účinku.

Food Bussiness News, 7, 2011, č. 1, s. 17

Předcházející informace:

Hodnocení bezpečnosti karamelů úřadem EFSA