Pavouci versus insekticidy: Když mikroorganizmy rozhodují o přežití

Věděli jste, že mikroorganizmy mohou pomáhat pavoukům přežít v zemědělské krajině plné pesticidů? Nová studie vědců z CARC, publikovaná v prestižním časopise Journal of Environmental Management, přináší nový pohled na vztah mezi mikrobiomem a odolností pavouků vůči běžně používaným insekticidům.
V ovocných sadech střední Evropy dominuje pavouk Philodromus cespitum, významný predátor škůdců. V rámci studie jsme zjistili, že jeho odolnost vůči insekticidům úzce souvisí se složením endosymbiotických bakterií v jeho těle. Některé běžně používané pesticidy, jako Mospilan, Movento a Benevia, byly pro pavouky částečně smrtelné. Ti, kteří přežili, však vykazovali výrazně vyšší zastoupení bakteriální skupiny Mycoplasmatota – více než desetinásobné oproti citlivým jedincům! Proč je to důležité? Přítomnost specifických bakterií může hrát klíčovou roli v přirozené rezistenci užitečných predátorů vůči chemickým látkám. Naše výsledky mohou přispět k udržitelnějším strategiím ochrany rostlin.
Autor: Ing. Jan Klír, CSc.
Řezáč, Řezáčová & Heneberg (2025), Journal of Environmental Management 373, 123486. DOI 10.1016/j.jenvman.2024.123486
Zdroj: CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu)