Bezpečnost potravin

Označování alergenních složek

Vydáno: 20. 3. 2012
Autor: berankova1

Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami, značení alergenních složek, výjimky v označování.

Výrobci jsou povinni na svých obalech uvádět výčet všech složek použitých ve výrobku. Pokud je složka určité potraviny vyrobená z dalších dílčích podsložek, musí výrobce uvádět i jednotlivé podsložky.

Kromě výše uvedených obecných požadavků na deklaraci složení potravin stanovují platné právní předpisy rovněž zvláštní požadavky na označování alergenních složek a složek, které u citlivých jedinců vyvolávají nesnášenlivost – intoleranci.

Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků musí být ve složení potraviny uveden název každé alergenní složky, která byla použita při výrobě potraviny a je v konečném výrobku nadále přítomna, a to i v pozměněné formě.
Výše uvedená povinnost se nevztahuje na potraviny, u kterých se název potraviny odkazuje na alergenní složku (např. „ovesná kaše“).

Mezi alergenní složky, které musí být v označení potraviny (ať už ve složení nebo v názvu potraviny) vždy uvedeny patří:

  • obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrosy z pšenice (*), maltodextrinů na bázi pšenice (*), glukosového sirupu vyrobeného z ječného škrobu a obilovin používaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
  • korýši a výrobky z nich
  • vejce a výrobky z nich
  • ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané jako nosič u vitamínových nebo karotenoidních přípravků, rybí želatiny nebo vyziny používané jako čeřidlo při výrobě piva a vína
  • jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  • sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela rafinovaného sójového oleje a tuku (*), přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu sukcinitu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových bobů, rostlinný stanol ester vyrobený ze sterolů z rostlinného oleje ze sójových bobů
  • mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) s výjimkou syrovátky používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje a lacitolu
  • suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich s výjimkou suchých skořápkových plodů požívaných k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje
  • celer a výrobky z něj
  • hořčice a výrobky z ní
  • sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
  • vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • měkkýši a výrobky z nich

Výjimky z označování alergenních složek
Požadavek na deklaraci alergenní složky se však neuplatňuje v případě některých potravin, u kterých bylo prokázáno, že v důsledku použité technologie výroby a zpracování již výsledná potravina neobsahuje rezidua alergenních látek původně obsažených v surovině.

Výše popsané výjimky z označování alergenních složek jsou uvedené v příloze I vyhl. č. 113/2005 Sb. a jsou podložené stanoviskem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Jedná se například o:

  • glukózový sirup z pšenice
  • rybí želatina používaná jako čeřidlo při výrobě piva a vína
  • zcela rafinovaný sójový olej

Spotřebitele s nesnášenlivostí lepku by měli mít rovněž na paměti, že  požadavky na označení alergenních složek se nevztahují na:

  • potraviny v obalech s plochou menší než 10 cm2, skleněné, které jsou nesmazatelně označeny a nejsou opatřeny krčkovou nebo rukávovou etiketou
  • nebalené potraviny

Zpracoval: Ing. Kateřina Pavelková – Odbor kontroly, laboratoří a certifikace (ÚI SZPI) Celý článek: „Ochrana spotřebitelů před alergenními potravinami – označování alergenních složek

Zdroj:  SZPI

 

A-Z slovník pro spotřebitele:  Alergie

Dále hesla v A-Z slovníku: Alergie na arašídy, Alergie na celer, Alergie na cereálie, Alergie na hořčici, Alergie na kiwi, Alergie na korýše, Alergie na latex, Alergie na mléko, Alergie na ořechy, Alergie na podzemnici, Alergie na ryby, Alergie na sezam, Alergie na siřičitany, Alergie na sóju, Alergie na vejce

Alergie na arašídy
Alergie na celer
Alergie na cereálie
Alergie na hořčici
Alergie na kiwi
Alergie na korýše
Alergie na latex
Alergie na mléko
Alergie na ořechy
Alergie na podzemnici
Alergie na ryby
Alergie na sezam
Alergie na siřičitany
Alergie na sóju
Alergie na vejce