Bezpečnost potravin

Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje

Vydáno: 9. 7. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva Státního zemědělského intervenčního fondu

Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:  

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1. 

Masné výrobky tepelně opracované

Krůtí klobása PROMINENT PROMINENT CZ s.r.o.

2. 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy

Prase na citronech
Marek Piroch  

3. 

Sýry včetně tvarohu 

KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem
Farma pod Ještědem s.r.o.

4. 

Mléčné výrobky ostatní

Farmářský rakytníkový jogurt Farma Volavec s.r.o.

5.

 

Pekařské výrobky
včetně těstovin

 

Učňovská houska
SŠ hospodářská a lesnická,
Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace 

6.

 

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek 

Borůvkovo tvarohový dort z Ralska
Ivana Jablonovská

7.

 

Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) 

Prezidentský speciál 12°
Pivovar Volt s.r.o. 

8. 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Český česnek z Podkrkonoší
Jan Hradecký 

9.

Ostatní 

Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku
Martina Papežíková  

 

„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to spoustu z nich bylo nových. To dokládá i fakt, že šest z devíti kategorií obsadili noví výrobci. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedla regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF