Označení Regionální potravina může používat dalších devět produktů z Libereckého kraje
Tisková zpráva Státního zemědělského intervenčního fondu
Už pojedenácté se v Libereckém kraji soutěžilo o Regionální potravinu. O tuto prestižní značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 81 produktů od 24 výrobců. Soutěže o značku Regionální potravina se vyhlašují každoročně ve všech krajích České republiky. Přihlášený výrobek musí být vyroben v daném regionu a podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí být stoprocentně domácího původu. Základním předpokladem je samozřejmě vynikající kvalita.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje 2020 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Krůtí klobása PROMINENT PROMINENT CZ s.r.o. |
|
2. |
Masné výrobky trvanlivé, |
Prase na citronech |
|
3. |
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem |
|
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Farmářský rakytníkový jogurt Farma Volavec s.r.o. |
|
5.
|
Pekařské výrobky
|
Učňovská houska |
|
6.
|
Cukrářské výrobky |
Borůvkovo tvarohový dort z Ralska |
|
7.
|
Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) |
Prezidentský speciál 12° |
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Český česnek z Podkrkonoší |
|
9. |
Ostatní |
Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku |
„Letos se nám sice přihlásilo méně výrobců, ale za to spoustu z nich bylo nových. To dokládá i fakt, že šest z devíti kategorií obsadili noví výrobci. Těší nás hlavně to, že i přes situaci, která všude panovala, se soutěž Regionální potravina uskutečnila“, uvedla regionální koordinátorka Vladimíra Pachlová.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Výrobky za Liberecký kraj přihlášené do soutěže hodnotila komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF