Bezpečnost potravin

Ovocné nápoje a smoothie

Vydáno: 2. 1. 2025
Autor: Společnost pro výživu

Foto: Shutterstock

Společnost pro výživu publikovala článek „Ovocné nápoje a smoothie“ v časopise Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 6/2024.

Mezi ovocné nápoje patří produkty, jejichž hlavní surovinou je ovoce (případně zelenina), a ve výživě člověka tak mohou hradit jak část přijímaných tekutin, tak i podíl z denního doporučeného množství ovoce a zeleniny. Ačkoli jsou ovocné džusy (šťávy) a smoothie produkty na bázi ovoce, nejedná se o identické nápoje a je třeba mezi nimi rozlišovat. Zatímco o džusu snad každý ví, že se jedná o ovocný nápoj, ohledně smoothie už tato představa nemusí být tak jasná.

Jeden z hlavních faktorů, kterým se od sebe tyto produkty liší, je podíl ovocné složky. Rozlišuje se proto ovocná šťáva, což je ovocný nápoj, který musí obsahovat 100 % ovocného podílu. Dále nektar, jehož obsah ovocné složky činí minimálně 25–50 % podle použitého druhu ovoce. A jako poslední ovocný nápoj, u nějž je obsah ovoce nižší než u šťávy nebo nektaru, tedy pod 25 %.

Požadavek na obsah ovocné složky není to jediné, co od sebe tyto nápoje odlišuje. Dalším významným aspektem, na který by spotřebitel měl brát ohled, jsou látky do těchto nápojů přidávané. Jak už bylo uvedeno, ovocná šťáva musí obsahovat 100 % ovocné složky a přidávat do ní další látky (s výjimkou kyseliny askorbové a citrónové) povoleno není. Pokud se jedná o výrobek z koncentrátu, vyrábí se přidáním vody k nápojovému koncentrátu. Tento druh nápoje zná spotřebitel nejčastěji pod pojmem džus. Nektar je získáván také přídavkem vody k ovocné šťávě, dále ale může obsahovat přídavek sladidel, přírodních sladidel nebo medu. Ovocné nápoje k tomu mohou obsahovat i aromata, barviva a konzervanty. Některé ovoce totiž po vylisování poskytne spíše než šťávu ovocné pyré, které je třeba naředit vodou a dosladit. Minimální podíl ovoce je předepsán tak, aby výsledný produkt měl žádanou konzistenci (byl tekutý). U hruškového nektaru je to 50 %, ale například z višní a černého rybízu je to
35 a 25 %, protože u těchto je třeba šťávu dochutit i kvůli vysoké kyselosti.

Vedle těchto nápojů jsou v obchodech k dostání ještě podobné, nikoli však stejné produkty – smoothie. Ty se zatím nedočkaly oficiální definice, a není tudíž legislativně vymezeno, jaké požadavky mají splňovat. Obecně lze ale říci, že se jedná o nápoje z rozmixovaného ovoce s džusem. Vzhledem k absenci stanovených omezení se do nich dá přidat ovocná dřeň, mléko, jogurt, med, semena aj.

Zdroj: Společnost pro výživu