Bezpečnost potravin

Ovoce a zelenina pro školáky zdarma již pátým rokem

Vydáno: 19. 11. 2013
Autor: SZIF

Hlavním cílem projektu Ovoce do škol je přispět ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny a vytvořit správné stravovací návyky dětí.

Státní zemědělský intervenční fond také v letošním školním roce zprostředkovává dětem na prvním stupni základních škol zdravé stravování, které je školákům k dispozici plně zdarma.

Česká republika je do evropského projektu Ovoce do škol zapojena již pátým rokem, celková podpora pro školní rok 2013/2014 ze zdrojů EU a ČR pro tento projekt činí 143 865 796 Kč. Do projektu Ovoce do škol je ve školním roce 2013/2014 zapojeno 456 233 žáků prvního stupně na 3 530 školách.

Roční limit na jednoho žáka je v letošním školním roce stanoven ve výši 315 Kč. Uvedená částka nezahrnuje DPH. „Při tomto ročním limitu na žáka předpokládáme, že každé dítě obdrží minimálně 30 kusů produktů, tedy stejné množství jako v minulém školním roce,“ říká ředitelka Odboru rostlinných komodit, ing. Jana Hadačová.

„Pro zajímavost uvádíme, že v minulém školním roce děti zdarma obdržely 13 milionů kusů ovoce, zeleniny a džusů. Z ovoce bylo dodáno nejvíce jablek, pomerančů a kiwi, dále blumy, mandarinky, broskve, banány a hrušky. Ze zeleniny školáci dostávali rajčata, ředkvičky, papriky a hrachové lusky,“ doplnila J. Hadačová.

Původem z ČR bylo v předchozím školním roce 29 % dodaných produktů (jablka, hrušky, švestky, mrkev a džusy), ze zemí EU 61 % produktů a 10 % produktů bylo ze zemí mimo EU (banány). Ve školním roce 2013/2014 klademe důraz na to, aby ovoce a zelenina pro děti v rámci projektu pocházely přednostně z České republiky. Produkty v tomto roce dodává 14 schválených žadatelů.

Hlavním cílem projektu je přispět ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky, které pomáhají v boji proti dětské obezitě. Projekt Ovoce do škol je zároveň zaměřen i na osvětu mezi žáky, a to v nejrůznějších formách. Význam konzumace ovoce a zeleniny pro zdraví je šířen například prostřednictvím soutěží, organizováním přednášek s externími odborníky na téma zdraví, exkurzemi do podniků, závodů a farem, zabývajících se pěstováním a zpracováním ovoce a zeleniny. Dětem slouží také hry nebo zdravé recepty pro přípravu jednoduchých ovocných a zeleninových pokrmů. Více informací na internetových stránkách www.ovocedoskol.szif.cz

Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF

Zdroj:  http://www.apic-ak.cz/ovoce-a-zelenina-pro-skolaky-zdarma-jiz-patym-rokem.php,   SZIF