Bezpečnost potravin

Ověření bezpečnosti zmrzlin 2024

Vydáno: 20. 8. 2024
Autor: HSHMP

Foto č. 2 – nabídka zmrzliny (HSHMP)

Na základě regionálního úkolu „Ověření bezpečnosti zmrzlin“ byl proveden v období od května do července 2024 cílený státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb s cílem ověření úrovně zajištění zdravotní nezávadnosti zmrzlin s důrazem na jejich bezpečnost z hlediska přítomnosti vybraných mikroorganismů schopných vyvolat onemocnění. Ve vybraných případech byl ověřeno, v případě deklarace bezlepkové zmrzliny, zda tato zmrzlina obsahuje či neobsahuje alergen lepek.

Na území hlavního města Prahy bylo provedeno celkem 20 kontrol se zaměřením na zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek a teplotního řetězce u surovin, rozpracovaných zmrzlinových směsí pro výrobu točených zmrzlin, ochranu před kontaminací, dodržování provozní a osobní hygieny, značení surovin používaných pro výrobu zmrzlin a dodržování výrobního postupu (dodržování návodu výrobce, případně vlastní receptura, značení surovin, složení).      

Bylo odebráno celkem 44 vzorků zmrzlin ve 20 provozovnách stravovacích služeb (v 7 stáncích, v 6 občerstveních a 7 restauracích) z toho 27 vzorků na mikrobiologické vyšetření – splnění limitů hodnot ukazatelů Listeria monocytogenes, Salmonella a Enterobacteriaceae a 17 vzorků na chemické vyšetření – obsah lepku.

Ve všech 17 vzorcích zmrzlin, které provozovatelé deklarovaly jako bezlepkové zmrzliny, nebyl obsažen alergen lepek.

Laboratorní mikrobiologické vyšetření u všech odebraných vzorků neprokázalo výskyt bakterií rodu Salmonella a stanovení počtu Listeria monocytogenes bylo <10 KTJ/g ve smyslu Nařízení komise (ES) č. 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny.

V ukazateli stanovení počtu bakterií rodu Enterobacteriaceae z celkového počtu 27 vzorků zmrzlin odebraných na mikrobiologické vyšetření nevyhovělo 7 vzorků (cca 26%) pro přítomnost jejich nadlimitních hodnot. Nadlimitní počet bakterií Enterobacteriaceae svědčí o nedostatečné provozní hygieně, především nedostatečné sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin.

V návaznosti na nevyhovující vzorky bylo nařízeno provedení sanitace, za použití desinfekčních prostředků s mikrobicidním účinkem, všech pracovních ploch, zařízení pro výrobu zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin v 6 provozovnách stravovacích služeb. V 1 případě byla uložena sankce formou příkazového bloku na pokuty na místě zaplacené, ukládané za přestupky právnických a fyzických osob podnikajících, v celkové výši 3 000,- Kč a v 5 případech bude s provozovateli zahájeno správní řízení. V jednom případě bude zahájeno správní řízení v návaznosti na zjištěné nedostatky v provozní hygieně provozovny stravovacích služeb.

Ve stáncích bylo odebráno celkem 10 vzorků točených zmrzlin, z nichž 2 vzorky (20%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. V 2 stáncích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.

V občerstveních bylo odebráno celkem 11 vzorků zmrzlin, z nichž 3 vzorky (cca 27%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 kavárnách bylo nařízeno provedení sanitace. Byla udělena 1 bloková pokuta a v 1 případě bude zahájeno správní řízení.

V restauracích bylo odebráno celkem 6 vzorků zmrzlin, z nichž 2 vzorky (cca 33%) nevyhověly pro přítomnost nadlimitních hodnot bakterií rodu Enterobacteriaceae. Ve 2 restauracích bylo nařízeno provedení sanitace a v obou případech bude zahájeno správní řízení.

Bylo odebráno:

Seznam provozoven s odběrem vzorků zmrzlin:

Zdroj: HSHMP