Bezpečnost potravin

Odborný seminář ALTERNATIVNÍ POTRAVINY ANEB JAK VYUŽÍT JEJICH POTENCIÁL

Vydáno: 12. 4. 2024
Autor: SOCR ČR

Kdy: 22. dubna 2024
Kde: Ministerstvo průmyslu ČR, Na Františku 32, Praha 1

Seminář je organizovaný Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a Potravinářskou komorou ČR.

KLÍČOVÝM TÉMATEM SEMINÁŘE BUDE:

  • Jaký vliv má stravování a životní styl na zdraví a kvalitu života.
  • Co znamenají alternativní potraviny pro udržitelný potravinový systém.
  • Mění se postoj spotřebitelů k alternativním potravinám?
  • Příležitosti pro výrobu a prodej alternativních potravin a jak jim jít naproti.
  • Kdy se stává plant-based potravina skutečnou alternativou?
  • Jaký vliv může mít dotační politika na rozvoj alternativních potravin.

O SVÉ NÁZORY SE S VÁMI PODĚLÍ ZÁSTUPCI:

  • Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Potravinářské komory ČR,
  • příslušných ministerstev a dalších úřadů,
  • univerzit zabývající se danou problematikou, obchodních řetězců a výrobců potravin.

TO VŠE FORMOU PREZENTACÍ, DISKUZÍ ČI UKÁZEK DOBRÝCH PRAXÍ.

Program:

9:00–9:50 Úvod do problematiky

  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
  • Jan Pivoňka, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy, Potravinářská komora ČR
  • Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu
  • Klára Kocmanová, poslankyně PSP ČR

9:50–10:50 Historie a regulace v oblasti alternativních potravin

  • Martin Franc, Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR
  • Martin Štěpánek, Ministerstvo zemědělství ČR
  • Martin Pogádl a Samuel Rybnikár, Katedra správného práva, práva životného prostredia a finančného práva, Právnická fakulta Trnavskej univerzity

10:50 – 11:10 Coffee Break

11:10–12:00 Alternativní potraviny a výrobce – vývoj a cesta ke spotřebiteli

  • Monika Ihnatková, Danone
    Vývoj a výroba alternativních potravin v praxi.
  • Michal Jeřábek, Soyka
    Zkušenosti malého výrobce alternativních potravin, příležitosti s uplatněním výrobků na trhu, vývoj poptávky a zájmu spotřebitelů.
  • Miroslav Koutník, Jihočeské Jerky
  • Jakub Lunter, AlfaBIO
    Spolupráce mezi dodavateli a podpora alternativních potravin ze strany státu.

12:00–12:50

  • Martin Ranninger, Proveg
  • Iva Pavlouskova, Tesco
    Alternativní potraviny jako součást portfolia privátních značek.
  • Ladislav Lázňovský, Billa
    Příležitosti pro české potravináře.
  • Michal Perlík, Rohlik.cz
    Alternativní potraviny v on-line světě.
  • DISKUZE


Kapacita sálu je omezená, proto neváhejte a zaregistrujte se.
Svoji účast prosím potvrďte na e-mail: copjakova@socr.cz.

Těšíme se na setkání s Vámi.
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a
Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR

Zdroj: SOCR ČR a PK ČR

Ke stažení

Zdroj: SOCR ČR