Ocenění Regionální potravina už mají také producenti z Pardubicka a Vysočiny
Tisková zpráva SZIF
Se začátkem září se opět předávala ocenění Regionální potravina – a to v Pardubickém kraji a také v Kraji Vysočina. Na Pardubicku získalo zelenou pečeť kvality celkem 9 výrobců, na Vysočině bylo oceněno dohromady 7 producentů.
Slavnostní předávání na Pardubicku se odehrálo v pátek 3. září v rámci Dne Pardubického kraje. Oceněným producentům předali certifikáty za SZIF ředitel Regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel a za ministerstvo zemědělství Ing. Aleš Kendík. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově certifikované výrobky přímo na místě.
Hodnotitelská komise vybrala k označení Regionální potravina Pardubického kraje 2021 následující produkty:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
COOL hovězí Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
LABUŽNICKÉ ŠKVARKY z Vračovic Josef Morávek, Vračovice |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Květenský poklad Květná Zahrada |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
bio Jogurtový drink borůvka Tomáš Stejskal, Výprachtice |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Ořechový chléb MEDOVINKA |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Rosické Tiramisu Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Hřebečská medovina BYLINNÁ HOŘKÁ Hřebečská medovina |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
ZEGITA Original Vladimíra Krejčíková, Ostřetín |
9. |
Ostatní |
Kefírová zmrzlina Apolenka Diana Houdová, Spojil |
V sobotu 4. září se pak na Masarykově náměstí v Jihlavě předávala ocenění Regionální potravina během Dne zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina. I zde byla možnost ochutnat a nakoupit výrobky oceněné značkou RP. Oceněným producentům je předávali za SZIF Vít Růžička, vedoucí Oddělení inspekční služby pro Jihomoravský kraj a za MZe Pavel Sekáč, náměstek pro řízení Sekce pro fondy EU, vědu, výzkum a vzdělávání.
Ocenění Regionální potravina získaly v Kraji Vysočina podle verdiktu hodnotitelské komise tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
BAČOVSKÉ UZENÉ – KÝTA Uzenářství a lahůdky Sláma |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy |
Havlíčkova klobása se švestkou Tomáš Havlíček, Třebíč |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
TVAROH Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
ŠLEHANÝ JOGURT S PŘÍCHUTÍ JAHODY Ing. Dagmar Řezníková, Červená Lhota |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Nevyhlášeno |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Nevyhlášeno |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
TREBITSCH CZECH SINGLE MALT WHISKY 6 Česká whisky |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Vítův zákvas z červené řepy ViK product |
9. |
Ostatní |
MED květový pastový Petr Špaček, Cidlina |
Ocenění Regionální potravina mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek se další čtyři roky může pyšnit na svém obalu značkou Regionální potravina. Pro spotřebitele je právě toto logo zárukou, že si kupují čerstvé výrobky původem z lokálních surovin. V tuto chvíli je oceněno 407 výrobků od celkem 312 výrobců. Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF
Zdroj: SZIF