O původ jitrnic se zajímají jen veterinární inspektoři?
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 11. 10. 2013.
Při veterinárních kontrolách se státní veterinární dozor setkává se stále stejnými problémy, které sice přímo nemusejí znamenat zdravotní ohrožení lidí, a není jich příliš mnoho, ale stále se objevují. Například zejména nedodržování teplotního řetězce nabízených výrobků, či nedoložení původu nabízeného zboží.
Od počátku října měli problém s teplotou nabízených výrobků prodejci v krajích Moravskoslezském, Pardubickém, Královéhradeckém a v Kraji Vysočina. Tyto problémy se týkaly zhruba 30 kg uzenin, vepřových jater, ledvin, srdcí, marinovaných mas, či býčích žláz. Vždy bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
S doložením původu nabízeného zboží mají problémy zejména ti, kdo nabízejí výrobky na trzích a tržištích. Například ve Zlínském kraji šlo na tržním místě Vlašská zahrada o zhruba 50 kg jitrnic, játrovek, špeku, bůčkové rolády, uzeného bůčku, škvarků, sádla, tlačenky, krkovičky uzené a klobásek. V Plzeňském kraji na trhu ve Zbiroze šlo o kilogram uzeného špeku a 60 kusů uzených sýrů, v Jihomoravském kraji zase o 129 vajec na Zelném trhu v Brně a v Moravskoslezském kraji v Opavě 8 kg klobás, pečené maso ve sklenici po 750 g, celkem 10 kusů, a škvarky v sádle po 630 g, a to 8 kusů, a 5 kusů zabíjačkové paštiky po 310 g. O původ nabízeného zboží se mají právo zajímat samozřejmě i zákazníci a toto své právo nemají opomíjet. Dobře udělají, když na problémy upozorní místně příslušnou krajskou veterinární správu. Vždy při zjištění nesrovnalostí jsou ukládány sankce.
Nesprávné označení výrobků zjistili naši inspektoři ve Zlínském kraji ve Valašském Meziříčí u zhruba 150 kg různých klobás a v Královéhradeckém kraji u 34 kg uzenin. Bylo nařízeno správně označit a přebalit a opět zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Zdroj: SVS ČR