Nově schválená sója otevírá cestu k lepším náhradám masa
Firma Amfora získala výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh tak přichází nový, rostlinný zdroj proteinů.
V dnešní době se již upouští od velkolepých zabijaček, honů a podobných oslav masa. Na trhu se objevují nové možnosti a náhrady, které se masu stále více blíží, ne jen chutí, ale i kvalitou. Jednu z nových variant sóji představila také firma Amfora.
Sója je běžně využívaná nejen jako krmivo, ale také jako potravinářská surovina. Mezi státy s nejvyšší produkcí této luštěniny patří USA, Brazílie a Argentina. Sója má velký obsah bílkovin a z toho důvodu se jeví jako vhodná náhrada masa, která může ulevit zatížené oblasti hospodářství. Ani tato změna jídelníčku však není jen pozitivní, jelikož kvůli vyšší spotřebě sóji dochází k rozšiřování osevních ploch v Jižní Americe a s tím spojenému vypalování deštných pralesů.
Právě snaha o snížení zátěže na osevní plochy vedla americkou firmu Amfora k vyvinutí geneticky modifikované sóji. Upravená rostlina má oproti wild-type variantě vyšší obsah proteinů a naopak nižší obsah sacharidů. Díky tomu, že úprava proběhla bez vložení genů z jiného organismu, nepodléhá regulaci Amerického ministerstva zemědělství (USDA) týkající se GMO.
Firma Amfora plánuje stejnou technologii vyžít také pro úpravu dalších základních plodin, jako jsou rýže nebo pšenice.
Právě tyto pokroky využívající moderní biotechnologické postupy umožňují snížit zátěž na planetu způsobenou zemědělskou výrobou. Na stejně velké ploše tak bude možné pěstovat výživnější plodiny, které nás pomohou přiblížit k udržitelnému hospodaření.
Autor překladu: Ondřej Bašanda
Zdroje:
- https://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=20796
- https://amforainc.com/united-soybean-board-awards-grant-to-amfora-to-increase-the-protein-content-of-u-s-soy/
Zdroj článku: BIOTRIN