Bezpečnost potravin

Nové maximální limity pro nikl, deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny, a námelové alkaloidy v potravinách

Vydáno: 22. 8. 2024
Autor: Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství

Foto: Shutterstock

Na konci července bylo v Úředním věstníku Evropské unie publikováno nařízení Komise týkající se stanovení maximálních limitů pro nikl v potravinách. Od 1. července nabyly účinnosti také nové maximální limity pro deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny, a námelové alkaloidy v některých potravinách.

Dne 31. 07. 2024 bylo publikováno Nařízení Komise (EU) 2024/1987, kterým se mění nařízení (EU) 2023/915, pokud jde o maximální limity niklu v některých potravinách. Nařízení nově stanovuje maximální limity (ML) pro nikl v potravinách, jako jsou skořápkové plody, různé druhy zeleniny, mořské řasy, luštěniny, některá olejnatá semena, obiloviny, kakaové a čokoládové výrobky, výživa a potraviny pro kojence a malé děti, a některé šťávy a nektary. Datum účinnosti nových ML je od 1. července 2025, v případě obilovin pak od 1. července 2026. Potraviny uvedené na trh v souladu s právními předpisy přede dnem účinnosti uvedeném v tomto nařízení, mohou zůstat na trhu do data jejich minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.

Od 1. července 2024 začaly být účinné maximální limity pro deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny. Jedná se o tzv. mykotoxiny, které se mohou vyskytovat v řadě obilovin a v obilných výrobcích. Od 1. července 2024 je účinný také nižší maximální limit (tj. 50 µg/kg) pro námelové alkaloidy v mlýnských výrobcích z ječmene, špaldy a ovsa (s obsahem popela nižším než 900 mg/100 g sušiny).