Bezpečnost potravin

Nové limity vitaminu D v houbách a kvasnicích ošetřených UV zářením – zvýšení a značení

Vydáno: 8. 8. 2018
Autor: SZÚ, CZVP

Centrum zdraví výživy a potravin SZÚ informuje o změnách v legislativních předpisech EU.

CZVP-SZÚ publikovalo za poslední rok celkem dvě aktuality týkající se nových potravin, u nichž lze za přesně definovaných podmínek díky ošetření UV záření navýšit obsah vitaminu D. Šlo o houby (publikováno 3. 7. 2017) a droždí (publikováno 12. 7. 2018). Legislativa EU byla ke dnům 17. a 18. července 2018 právě u žampiónů a pekařského droždí pozměněna a doplněna. Jakým způsobem a co je nového, se dočtete v doplňujícím textu.    

8_Vitamin_D_Leg_nov_EU18.pdf Legislativní novinky EU 2018- potraviny ošetřené UV zářením 
  (pdf, 173,23 KB 08.08.2018)

S.Bischofová – J.Ruprich
CZVP Brno, 8.8.2018

 

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1011 ze dne 17. července 2018, kterým se povoluje rozšíření množství použití žampionů ošetřených UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2018/1018 ze dne 18. července 2018, kterým se povoluje rozšíření použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

 

Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock