Nová vyhláška o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu
Nový právní předpis účinný od 1. 1. 2022
Foto: Shutterstock
Ve Sbírce zákonů byla publikována vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Vyhláška je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a nahradí stávající vyhlášku č. 157/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, jakož i další způsoby jejich označování.
Cílem vyhlášky je zejména rozšíření seznamu v části týkající se zpracované zeleniny o „pasterovanou zeleninu“. Dále se například doplňuje definice ovocných a zeleninových protlaků (pyré), do kterých bude možné přidávat vodu nebo ovocné, resp. zeleninové šťávy pouze v technologicky nezbytných případech a množství.
Vyhláška stanoví pro zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány:
- způsob poskytování informací o těchto výrobcích,
- rozdělení těchto výrobků na druhy, skupiny a podskupiny,
- požadavky na jakost,
- přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení,
- teplotní režimy a relativní vlhkost vzduchu při uchovávání,
- způsoby uchovávání a manipulace během uvádění na trh,
- minimální technologické požadavky.
Vyhláška dále obsahuje vymezení pojmů, které je nezbytné pro členění zpracovaného ovoce a zpracované zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor a výrobků z nich a banánů na druhy, skupiny a podskupiny a dále pro jejich označování.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství