Bezpečnost potravin

Nová sporná GM kukuřice

Vydáno: 21. 5. 2012
Autor: Mgr. Dana Koubová

USDA zvažuje povolení geneticky modifikované kukuřice rezistentní vůči herbicidní účinné látce 2,4-D.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-style-parent:““;
font-size:10.0pt;“Times New Roman“;}

[http://www.agronavigator.cz/UserFiles/Image/silhova/kukurice3.jpg] Ministerstvo zemědělství USA (USDA) chce povolit geneticky modifikovanou kukuřici společnosti Dow AgroScience, která je rezistentní vůči vysoce sporné a toxické účinné látce 2,4-D. Jak oznámila informační služba Gentechnik, nová kukuřice by měla být řešením pro superplevele, které se šíří v důsledku pěstování geneticky modifikovaných rostlin rezistentních vůči glyfosátu.

K zabránění registrace již USDA vyzvalo 145 svazů. Obávají se rozšířeného používání herbicidů na bázi 2,4-D. Tato účinná látka je pro člověka potenciálně karcinogenní. Švédsko, Norsko a Dánsko používání 2,4-D na základě aktuální studie již zakázaly.

Jak portál dále informoval, je zřejmé, že pěstování geneticky modifikovaných rostlin povede k drastickému nárůstu aplikace herbicidů a k vytvoření nových superplevelů.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-USA-wollen-neuen-umstrittenen-GVO-Mais-zulassen-833302.html