Nová publikace Pesticidy – použití, přínosy, rizika
Odbor bezpečnosti potravin MZe vydal publikaci "Pesticidy - použití, přínosy, rizika", určenou pro zájemce o tuto problematiku z řad veřejnosti.
Foto: Shutterstock
Nová publikace „Pesticidy – použití, přínosy, rizika“ autorky Doc. Ing. Evženie Prokinové, CSc. je zaměřena na pesticidy používané v zemědělství při pěstování rostlin, na kladné i záporné důsledky jejich aplikace ve vztahu k prostředí, k necílovým organismům i ke zdravotní nezávadnosti potravin.
Publikace poskytuje základní informace o pesticidech jako o látkách, které jsou vnímané většinovou populací negativně, především v souvislosti s nežádoucí kontaminací potravin. V některých případech může být tento pohled na pesticidy považován za potenciálně oprávněný, většinou je ale spíše emotivní, bez potřebných znalostí.
Cílem publikace je proto zpřístupnit veřejnosti ověřené, doložené informace o skupině pesticidů, konkrétně o přípravcích na ochranu rostlin a jejich místě v našem životě. Cílem je poukázat na souvislosti a upozornit na seriózní zdroje informací, aby si sám čtenář mohl na tuto skupinu látek vytvořit vlastní názor.
Zájemcům je publikace k dispozici v elektronické podobě na stránkách www.bezpecnostpotravin.cz nebo je na vyžádání zasílána poštou.
Příloha:
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství