Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Skot s větším množstvím svaloviny

Vydáno: 31. 5. 2024
Autor: Biotrin

Skot představuje 45 % celosvětové produkce živočišných bílkovin určených pro lidskou spotřebu. Řada výzkumů je proto zaměřena na zlepšení užitkových vlastností skotu, jako je optimalizace složení mléka nebo masa. Byla tak identifikována plemena s významným podílem svaloviny, jako je belgický modrý a piemontský skot, jež jsou chována díky svému tzv. dvojitému osvalení a vysokému jatečnímu výtěžku.

Následná genetická analýza odhalila, že  klíčovým faktorem zvýšeného svalového vývoje je mutace v genu kódujícím myostatin (MSTN).

V Jižní Koreji vědci využili technologii editace genomu CRISPR-Cas9 k získání geneticky modifikovaných telecích jedinců s vylepšenými vlastnostmi, a to právě s mutací v genu kódujícím MSTN. Tato modifikace tak přináší nové možnosti pro efektivnější produkci masa a představuje významný krok vpřed v oblasti chovu a šlechtění zvířat.

Ilustrace: (c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Zdroj: Biotrin