Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Ryba Takifugu se zvýšeným apetitem

Vydáno: 26. 1. 2024
Autor: BIOTRIN

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Čtverzubec rudoploutvý (Takifugu rubripes) vyniká svou schopností nafouknout se při ohrožení. V Japonsku je tato ryba tradiční specialitou, a to i přesto, že s sebou nese vysoké riziko otravy při nesprávné úpravě. Bohužel v posledních letech došlo k rapidnímu úbytku přirozeného výskytu této unikátní ryby. Tento trend motivoval vědce k vývoji geneticky upraveného čtverzubce, jenž by mohl představovat klíčový krok směrem k zachování této vzácné ryby.

Společnost Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s renomovanými univerzitami proto využila revoluční metodu CRISPR-Cas9 k cílené modifikaci genu pro leptinový receptor. Tato úprava vedla u ryb ke zvýšení chuti k jídlu a výraznému urychlení růstu. Geneticky upravení čtverzubci tak dosahují tržní váhy dříve, jsou těžší a mají větší množství jedlého masa. Podrobné studie navíc potvrzují genetickou stabilitu mutace a od listopadu 2021 je GE-LEPR čtverzubec v Japonsku schválen pro komerční prodej.

Více na: Ryba Takifugu se zvýšeným apetitem

Autor textu položky: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN