Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Rajče se zvýšenou aktivitou pylu a zvýšeným výnosem

Vydáno: 29. 8. 2024
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Úspěšnost násady plodů rajčat a jejich výnosu závisí na správném vývoji pylu a opylení květů. Přestože vědecký pokrok přinesl již mnoho poznatků o těchto procesech, regulační mechanismy, které je ovlivňují, stále nejsou zcela objasněny.

Nedávno se však čínským vědcům podařilo izolovat u rajčat transkripční faktor SlHB8, jehož hladina klesá během vývoje pylu a ovlivňuje řadu genů zapojených do vývoje prašníků a pylových zrn. Vyřazení SlHB8 pomocí metody CRISPR/Cas9 vedlo ke zvýšení pylové aktivity a násady plodů, zatímco jeho nadměrná exprese způsobila snížení pylové aktivity a vznik plodů bez semen.

Tyto poznatky prohlubují naše chápání molekulárních mechanismů regulujících vývoj pylu a otevírají nové možnosti pro šlechtění rajčat s cílem zvýšit jejich výnosy.
Autorka textu: Tereza Branyšová

Zdroj: BIOTRIN