Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Pšenice s vyšším výnosem zrna

Vydáno: 31. 10. 2024
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Pšenice (Triticum aestivum L.) je základní potravinou pro více než třetinu světové populace, a proto je důležité zvyšovat její výnos.

Hlavními faktory ovlivňujícími výnos jsou výška rostlin a morfologie klasu. Vědci se tak zaměřili na to, jak upravit pšenici pomocí genové editace CRISPR/Cas9, aby rostliny zůstaly menší, ale zároveň měly větší klasy. Úprava genu TaARF12 vedla k produkci silnějších rostlin s delšími klasy, což přineslo více zrn a vyšší celkový výnos až o 11 %, a to bez vlivu na dobu kvetení či počet odnoží. Klíčem k úspěchu bylo přesné řízení růstu pomocí hormonů. Studie ukázala, že geny RhtL1 a TaNGR5 regulují různé části rostliny – jeden omezuje růst stonku, zatímco druhý podporuje vývoj delších klasů. 

Tento objev může přispět k vývoji nových odrůd pšenice, které budou stabilnější a výnosnější, což je důležité pro zajištění dostatku potravin v budoucnosti.

Více na: Pšenice s vyšším výnosem zrna

Autorka textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN