Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Pomeranče odolné k rostlinnému patogenu Xcc

Vydáno: 26. 10. 2023
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Pomeranče jsou jedním z nejčastěji využívaných citrusových plodů v potravinářství. Bohužel mohou být napadeny bakterií Xanthomonas citrii spp. citri (Xcc), která způsobuje tzv. rakovinu citrusů. Toto onemocnění se projevuje poškozením listů, plodů i stonků, má značný ekonomický dopad a účinný lék zatím neexistuje.

Vědci se proto snaží vyvinout odrůdy citrusů, které by byly odolné vůči této hrozbě. Jednou z nich je GE-LOB1 pomeranč, pomerančovník čínský, upravený za použití techniky CRISPR-Cas9. U této odrůdy se úspěšně podařilo deaktivovat gen lob1, který je cílem bakterie Xcc a zlepšila se tak odolnost této odrůdy vůči rakovině citrusů. Tato inovace představuje důležitý krok směrem k ochraně tolik oblíbených citrusů.

Více na: Editací vylepšený pomeranč GE-LOB1 odolný k rostlinnému patogenu Xcc

Zdroj: BIOTRIN