Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

Vydáno: 1. 3. 2024
Autor: BIOTRIN

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální  aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy.  Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží vytvořit kukuřici s jeho zvýšeným  obsahem.

První pokusy, jako odrůda Opaque2 (o2), sice zvýšily obsah lysinu, ale za cenu nežádoucích  vlastností, které ji znehodnotily pro zemědělské využití. Následná odrůda Quality Protein Maize  (QPM) eliminovala negativní vlastnosti o2 a přinesla kýžený nárůst lysinu, avšak s nižší výtěžností a náchylností k chorobám.

Díky novým metodám editace genů, jako je CRISPR-Cas9, se nyní otevírá cesta k navýšení obsahu lysinu až o 30 %, a to bez vedlejších negativních účinků. Tyto inovace znamenají novou naději pro vytvoření vylepšených variant QPM, avšak vlastnosti těchto odrůd musejí být důkladně ověřeny prostřednictvím polních experimentů.

Více na: kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

Autor textu položky v knihovně NBT: Eliška Čermáková

Zdroj: BIOTRIN