Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Kukuřice odolná proti napadení plísní Exserohilum turcicum

Vydáno: 26. 7. 2024
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Severní skvrnitost listů kukuřice, známá také jako spála kukuřice (NLB), patří mezi nejdestruktivnější houbová onemocnění této plodiny. Původcem choroby je patogenní houba Exserohilum turcicum. Tato houba napadá listy kukuřice a způsobuje na nich charakteristické skvrny, které se postupně rozšiřují do velkých nekrotických lézí. NLB ohrožuje kukuřici po celém světě a může způsobit značné ekonomické ztráty. Pokud k infekci dojde před kvetením rostliny, může vést ke snížení výnosu zrna o více než 50 %.

Ve snaze řešit tento závažný problém vyvinuli výzkumníci ze společností Pioneer Hi-Bred International a DuPont Pioneer geneticky upravenou kukuřici NLB18, která vykazuje zvýšenou odolnost vůči spále kukuřice. K cílené modifikaci genomu kukuřice vědci využili moderní metodu editace genů CRISPR/Cas. Konkrétně nahradili citlivou alelu genu nlb18 jeho rezistentní variantou ze stejného lokusu. Právě tato rezistentní alela propůjčuje kukuřici NLB18 významně zvýšenou odolnost vůči zmíněné chorobě.

Tento inovativní přístup představuje slibný krok vpřed v ochraně kukuřice před devastujícími účinky severní skvrnitosti listů, což může v budoucnu přispět k zajištění stabilnějších výnosů a potravinové bezpečnosti.

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Více na: Kukuřice odolná proti napadení plísní Exserohilum turcicum

Zdroj: BIOTRIN