Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT knihovně – Jabloň odolná vůči spále růžovitých

Vydáno: 27. 3. 2025
Autor: BIOTRIN

Foto: Shutterstock

Jabloně patří mezi nejrozšířenější ovocné dřeviny mírného pásma a jejich plody jsou nejen chutné, ale i bohaté na prospěšné látky podporující imunitu a odolnost organismu vůči stresu. Pěstování jabloní však v posledních desetiletích čelí výzvám, jako jsou změny klimatu a rostoucí tlak škodlivých organismů.

Jednou z nejzávažnějších hrozeb pro produkci jablek je bakteriální spála růžovitých, kterou způsobuje vysoce infekční bakterie Erwinia amylovora. Tato choroba může vést k rozsáhlým ztrátám v sadech a ohrožuje celosvětovou produkci jablek. Vědci se proto zaměřili na proteiny zodpovědné za vnímavost jabloní k této chorobě. Pomocí metody CRISPR/Cas9 se jim podařilo cíleně upravit vybrané geny, čímž dosáhli výrazného snížení výskytu nekróz u editovaných rostlin – v některých případech až o 40 %.

Tento výzkum potvrzuje, že technologie CRISPR/Cas9 je slibným nástrojem i pro šlechtění ovocných dřevin a může přispět k udržitelnějšímu a odolnějšímu zemědělství.

Více na: Jabloň odolná vůči spále růžovitých

Autor textu položky v knihovně NBT: Slavomír Rakouský

Zdroj: BIOTRIN