Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT databázi – „Zpomalený“ tuňák pacifický

Vydáno: 28. 7. 2023
Autor: BIOTRIN

Ilustrační foto

Tuňák je velmi oblíbenou a vysoce konzumovanou rybou. Aby bylo možné udržet a ochránit volně žijící populace tuňáka, je důležité implementovat systém akvakultury s uzavřeným cyklem. V případě akvakultury tuňáka pacifického (Thunnus orientalis), který je také známý jako tuňák tichomořský, je však zaznamenána úmrtnost jedinců v mořských klecích přes 80 %. Tato úmrtnost je způsobena především srážkami ryb se stěnami klecí, ke které dochází v důsledku rychlého plavání v panice vyvolané změnami intenzity světla.

Japonský tým vědců se proto rozhodl zaměřit na možnost změny chování tuňáků editací genomu pomocí technologie tzv. platinový TALEN. Konkrétně se zaměřili na ryanodinový receptor, který reguluje svalové kontrakce při rychlém plavání. Mutací se podařilo snížit rychlost plavání ryb v reakci na vnější podněty, což by mohlo pomoci předcházet srážkám ryb s klecemi v akvakultuře, a tím snížit ekonomické ztráty chovatelů.

(c) Ing. Barbora Hošková, VŠCHT Praha

Více na: „Zpomalený“ tuňák pacifický

Zdroj: BIOTRIN