Nová položka v NBT databázi – Rýže se zvýšeným obsahem GABA
Informace organizace BIOTRIN – V našem únorovém příspěvku do NBT databáze jsme se věnovali rýži seté (Oryza sativa L.), která patří mezi celosvětově nejvýznamnější zemědělské plodiny. Zaměřili jsme se na obohacování této plodiny o mikroprvky, jako je železo, zinek a mangan, a to kvůli nízkému obsahu těchto látek a dalších živin v její nejčastěji využívané formě – loupané rýži. V tomto příspěvku přinášíme nové informace týkající se zvýšení obsahu další živiny, kyseliny gama-aminomáselné (GABA).
GABA plní řadu důležitých funkcí, například potlačuje či moduluje přenos vzruchu v centrálním nervovém systému a podporuje vývoj neuronů. Díky svým příznivým účinkům se GABA stala předmětem zájmu jako alternativní terapeutikum pro prevenci a léčbu různých onemocnění, včetně vysokého tlaku, cukrovky
a dalších civilizačních chorob, nádorů, zánětů, alergií a dalších.
V nedávné době bylo pomocí techniky CRISPR-Cas dosaženo významného pokroku při zvýšení obsahu GABA v rýži. Podařilo se odstranit specifickou část genu pro enzym glutamátdekarboxylasu (GAD), což vedlo k až sedminásobnému zvýšení obsahu GABA v semenech rýže. Tento významný pokrok otevírá nové možnosti pro zlepšení nutričního profilu rýže a poskytuje potenciální přínosy pro lidské zdraví.
Více na: https://www.biotrin.cz/ryze-se-zvysenym-obsahem-gaba/
Zdroj: BIOTRIN