Bezpečnost potravin

Nová položka v NBT databázi – Rýže se sníženým obsahem glutelinu

Vydáno: 2. 10. 2023
Autor: BIOTRIN

Tento rok jsme již do naší NBT databáze přidali dvě nové varianty rýže, a to rýži se zvýšeným obsahem esenciálních mikroprvků (únor) a rýži se zvýšeným obsahem kyseliny
gama-aminomáselné (květen). Vzhledem k tomu, že rýže setá (Oryza sativa L.) patří mezi celosvětově nejvýznamnější zemědělské plodiny, je jí věnována také tato položka do NBT databáze. Tentokrát se jedná o rýži se sníženým obsahem glutelinu, jednu z hlavních zásobních bílkovin rýže.

Strava se sníženým obsahem bílkovin je vhodná zejména pro diabetiky, pacienty s chronickým onemocněním ledvin a také pro pacienty s fenylketonurií. Doposud jsou bílkoviny z rýže odstraňovány chemicky, což však vede ke ztrátě chuťových vlastností. Hledání nových odrůd rýže s nízkým obsahem bílkovin a vynikající chutí je proto stále klíčové.

Objevení těchto nových odrůd rýže bylo možné díky technice cílené mutageneze – CRISPR-Cas. Intenzivní výzkum probíhá v mnoha zemích, ale významného pokroku dosáhli výzkumníci v Číně. Těm se podařilo snížit obsah glutelinu až na polovinu, přičemž agronomické znaky rýže byly zachovány.

Více na: Rýže se sníženým obsahem glutelinu

Zdroj: BIOTRIN