Nová položka v databázi NBT organismů – Pražman japonský s větší svalovinou
Informace organizace BIOTRIN
V Japonsku byl s pomocí genových editací upraven pražman japonský. Jde o rybu, která je díky svému vzhledu, barvě a chutnému masu oblíbenou potravinou nejen v Asii, ale např. i v evropských středomořských státech.
Japonská společnost Regional Fish Co., Ltd. ve spolupráci s univerzitou a ministerstvy, vytvořila geneticky upraveného pražmana japonského tak, aby jeho svalovina rostla více než u jeho konvenčního protějšku. To se jim podařilo pomocí metody CRISPR/Cas9.
Ve srovnání s nemodifikovanými rybami má GE pražman až o 20 % více masa při stejném množství potravy.
Genetické modifikace ryb mohou snížit náklady na farmový chov ryb a přispět k zajištění dostatku potravin pro rostoucí světovou populaci. V Japonsku byl GE pražman uveden na trh v říjnu 2021.
Další informace: Pražman japonský s větší svalovinou | BIOTRIN
Zdroj: BIOTRIN