Nová metoda posuzování hodnoty bílkovin
Pro stanovení kvality bílkovin by podle FAO měla být preferována metoda DIAAS.
Správný názor na kvalitu bílkovin bude nabývat na významu v souvislosti s růstem populace, kterou země bude muset uživit – v příštích 40 letech přibydou k dnešním 6,6 mld. další 3 mld. lidí.
Za vysoce kvalitní bílkoviny jsou považovány ty, které jsou přímo stravitelné a obsahují esenciální aminokyseliny v množství odpovídajícím nutričním doporučením.
Ve zprávě „Dietary protein quality evaluation in human nutrition“ je doporučeno, aby metoda „Digestible Indispensable Amino Acid Scores“ (DIAAS) nahradila při posuzování kvality bílkovin metodu „Protein Digestibility Corrected Amino Acid Scores“ (PDCAAS). Podle metody PDCAAS, která byla přijata FAO v r. 1991, se odhaduje trávení veškeré surové bílkoviny v celém trávicím traktu. Výsledkem je porovnání s max. hodnotou 1, a to i v případě, že skutečná hodnota je vyšší.
Při metodě DIAAS se kvalita bílkoviny vypočítá z údajů o nestrávených bílkovinách ve stolici. Umožňuje to posoudit bílkovinu podle její schopnosti dodat tělu potřebné aminokyseliny. Udává se stav trávení bílkovin na konci tenkého střeva.
Podle metody DIAAS by vykazovalo sušené plnotučné mléko hodnotu 1,22, zatímco hrách 0,64 a pšenice 0,40. Hodnota mléčné bílkoviny je podle této metody o 10 až 30 % vyšší než u rafinovaného sójového izolátu.
Zavedení metody DIAAS by znamenalo zásadní změnu, ale je zapotřebí doplnit nedostačující znalosti o trávení aminokyselin v ileu.
Výzkum, který by měl zajistit údaje o širokém spektru bílkovin a potravin, který začne v polovině roku 2013, by mohl trvat rok až dva.
Dokonalejší bílkovina má význam i z hlediska výživy lidí, kteří se snaží o snížení hmotnosti.
Dairy Ind. Int., 78, 2013, č. 4, s. 12-13
Market wire: New Method to Measure Protein Quality Provides Important Information on How Foods Contribute to a Sustainable Diet
Další informace:
FAO: The assessment of amino acid digestibility in foods for humans and including a collation of published ileal amino acid digestibility data for human foods (2012)