Nepravdivé informace o složení potravin
Vydáno: 11. 7. 2012
Autor: Ing. Irena Suková
Chyby v označování zjišťované SZPI jsou důsledkem omylů i záměrů. Není výjimkou, že dražší složky jsou bež uvedení na obalu nahrazovány levnějšími nebo vodou.
Inspektoři v r. 2011 prověřili zhruba osm tisíc potravinářských výrobků a zjistili, že 15 % z nich uvádí na obalu údaje, které neodpovídají pravdě.
Jedním z příkladů jsou vaječné těstoviny, u nichž do r. 2006 platila povinnost, že musí být alespoň 2 vejce na kg mouky. V současnosti už množství vajec není stanoveno a stává se, že z vajec je použit jen levnější vaječný bílek.
Přetrvávajícím problémem je přidaná voda. V případě zmrazených rybích výrobků platí, že pokud je přidáno více než 5 % vody, musí být voda uvedena jako jedna ze složek. Pak se spotřebitel může vyhnout nákupu produktu někdy s dost vysokým podílem vody. Praktické je vědět, že pokud je rybí filé označeno zkratkou FAS (frozen at sea), je zmrazeno pouze jednou na lodi a voda nebývá přidaná. V případě, že se filety zmrazené na lodi na pevnině rozmrazí, zpracují (mj. se obvykle přidá voda s fosfáty, kyselinou citronovou a solí) a zmrazí podruhé (double frozen) bývá obsah vody značný.
Nahrazování pravých složek náhražkami je falšování, které se tradičně aplikuje v případě kávy, která patří mezi dražší produkty. Pětina vzorků kávy testovaných SZPI (především instantních a především z Polska) obsahovala náhražky (škroby, čekanku, fíky, obilný slad). Tyto složky se zjišťují podle přítomnosti polysacharidů a cukrů, které se v kávě nevyskytují.
d-Test, 2012, č. 7, s. 19