Upozornění na příručku „Unexpected allergens in food“ a australský web "Allergen Bureau“.
Kromě dobře známých potravinových zdrojů potravinových alergenů, které musí být v případě jejich přítomnosti na obalu potravin uvedeny, se občas můžeme setkat s alergiemi, které s nimi zdánlivě nebo skutečně nemají nic společného.
Institut „Allergen Bureau“ v Austrálii vydal příručku „Unexpected allergens in food“ (Neočekávané alergeny v potravinách), kterou lze najít na webu. Někdy mohou být alergeny skryty např. jako nosiče v přísadách nebo jsou vyrobeny z alergenních surovin, i když jejich původ není zjevný.
Příklady
Antioxidanty
|
Z čeho jsou vyrobeny (? vejce, sója)
|
Banánové čipsy
|
Jaký olej byl použit při výrobě? Někdy je používán podzemnicový.
|
Sýr v prášku
|
Obsahuje regulátory sypkosti? Pokud ano, z čeho jsou?
|
Emulgátor
|
Z čeho je vyroben (? sója, vejce, pšenice, arašídy…)
|
Aromata
|
Obsahují nosič, regulátor sypkosti, emulgátor, oleoresin, hydrolyzovaný protein?
|
Kvasnice
|
Na jakém substrátu byly vyrobeny (? pšenice, slad, ječmen, sója). Obsahují nosiče?
|
Kvalita potravin, 11, 2011, č. 3, s. 18