Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Neočekávané alergeny v potravinách do kategorie

Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Neočekávané alergeny v potravinách

Vydáno: 8.3.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Upozornění na  příručku „Unexpected allergens in food“ a australský web "Allergen Bureau“.
Kromě dobře známých potravinových zdrojů potravinových alergenů, které musí být v případě jejich přítomnosti na obalu potravin uvedeny, se občas můžeme setkat s alergiemi, které s nimi zdánlivě nebo skutečně nemají nic společného.
Institut „Allergen Bureau“ v Austrálii vydal příručku „Unexpected allergens in food“ (Neočekávané alergeny v potravinách), kterou lze najít na webu. Někdy mohou být alergeny skryty např. jako nosiče v přísadách nebo jsou vyrobeny z alergenních surovin, i když jejich původ není zjevný.

Příklady
Antioxidanty
Z čeho jsou vyrobeny (? vejce, sója)
Banánové čipsy
Jaký olej byl použit při výrobě? Někdy je používán podzemnicový.
Sýr v prášku
Obsahuje regulátory sypkosti? Pokud ano, z čeho jsou?
Emulgátor
Z čeho je vyroben (? sója, vejce, pšenice, arašídy…)
Aromata
Obsahují nosič, regulátor sypkosti, emulgátor, oleoresin, hydrolyzovaný protein?
Kvasnice
Na jakém substrátu byly vyrobeny (? pšenice, slad, ječmen, sója). Obsahují nosiče?
 
Na webu Allergen Bureau lze najít komplex informací týkajících se alergenů, včetně publikace „Less common and emerging food allergens“ (Méně obvyklé a nově se objevující alergeny) nebo Allergen management and labelling (2007). Guidance on the control and management of Allergen in the manufacture of the food.“  

Kvalita potravin, 11, 2011, č. 3, s. 18
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021