Nařízení 2022/617/EU, kterým se mění nařízení 1881/2006/ES, pokud jde o maximální limity rtuti v rybách a soli
Nařízení Komise ze dne 12. 4. 2022
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2022/617 ze dne 12. dubna 2022, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity rtuti v rybách a soli
EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, s ohledem na nařízení Rady (EHS) č. 315/93 ze dne 8. února 1993, kterým se stanoví postupy Společenství pro kontrolu kontaminujících látek v potravinách (1), a zejména na čl. 2 odst. 3 uvedeného nařízení, vzhledem k těmto důvodům:
(1) |
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 (2) stanoví maximální limity některých kontaminujících látek, včetně rtuti, v potravinách. |
(2) |
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (dále jen „úřad“) přijal dne 22. listopadu 2012 stanovisko týkající se rtuti a methylrtuti v potravinách (3). Ve stanovisku úřad stanovil tolerovatelný týdenní příjem pro anorganickou rtuť ve výši 4 μg/kg tělesné hmotnosti a pro methylrtuť ve výši 1,3 μg/kg tělesné hmotnosti (obojí vyjádřeno jako rtuť) a dospěl k závěru, že dietární expozice na úrovni 95. percentilu se u všech věkových skupin blíží tolerovatelnému týdennímu příjmu nebo ho překračuje. Nadprůměrní konzumenti ryb, mezi něž mohou patřit i těhotné ženy, mohou překročit tolerovatelný týdenní příjem až přibližně šestinásobně. Nejzranitelnější skupinou jsou nenarozené děti. Úřad ve svém stanovisku dospěl k závěru, že expozice methylrtuti vyšší než tolerovatelný týdenní příjem vzbuzuje obavy, doporučuje se však zohlednit příznivé účinky konzumace ryb, pokud by byla zvážena opatření ke snížení expozice methylrtuti. |
(3) |
Dne 27. června 2014 přijal úřad stanovisko k přínosům konzumace mořských plodů pro zdraví v souvislosti se zdravotními riziky spojenými s expozicí methylrtuti (4). V tomto stanovisku úřad přezkoumal úlohu mořských plodů v evropské stravě a vyhodnotil příznivé účinky konzumace mořských plodů ve vztahu ke zdravotním výsledkům, včetně účinků konzumace mořských plodů během těhotenství na funkční výsledky neurologického vývoje dětí a účinky konzumace mořských plodů na riziko kardiovaskulárních onemocnění u dospělých. Úřad dospěl k závěru, že ve srovnání s nulovou konzumací mořských plodů byla konzumace přibližně 1 až 2 porcí mořských plodů týdně a až 3 až 4 porcí týdně během těhotenství spojena s lepšími funkčními výsledky vývoje nervové soustavy dětí. Taková množství jsou rovněž spojena s nižší úmrtností v důsledku ischemické choroby srdeční u dospělých. |
(4) |
Dne 19. prosince 2014 přijal úřad prohlášení o přínosech konzumace ryb/mořských plodů ve srovnání s riziky methylrtuti v rybách/mořských plodech (5), v němž dospěl k závěru, že k dosažení přínosů konzumace ryb spojených s 1 až 4 porcemi ryb týdně a ochrany před toxicitou methylrtuti z hlediska neurologického vývoje by měla být konzumace druhů ryb/mořských plodů s vysokým obsahem rtuti omezena. |
(5) |
S ohledem na výsledky vědeckých stanovisek a prohlášení úřadu by maximální limity rtuti měly být přezkoumány, aby se dále snížila dietární expozice rtuti v potravinách. |
(6) |
Z nejnovějších údajů o výskytu vyplývá, že existuje prostor pro snížení maximálních limitů rtuti v různých druzích ryb, a proto by maximální limity pro tyto druhy ryb měly být odpovídajícím způsobem změněny. |
(7) |
S ohledem na související obavy týkající se zdraví by měla být úroveň rtuti u žraloků a mečounů zachována na stávající úrovni, dokud nebudou shromážděny další údaje, vědecké posouzení a poznatky o účinnosti doporučení ohledně konzumace ke snížení expozice. |
(8) |
Codex Alimentarius stanoví pro rtuť v soli maximální limit 0,1 mg/kg (6). Je vhodné stanovit stejný maximální limit v právních předpisech Unie. |
(9) |
Nařízení (ES) č. 1881/2006 by proto mělo být odpovídajícím způsobem změněno. |
(10) |
Vzhledem k tomu, že některé potraviny, jichž se toto nařízení týká, mají dlouhou trvanlivost, je vhodné stanovit přechodné období, během něhož potraviny, jež nesplňují nové maximální limity a které byly zákonně uvedeny na trh přede dnem vstupu tohoto nařízení v platnost, mohou zůstat na trhu. |
(11) |
Opatření stanovená tímto nařízením jsou v souladu se stanoviskem Stálého výboru pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, |
PŘIJALA TOTO NAŘÍZENÍ:
Článek 1
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění v souladu s přílohou tohoto nařízení.
Článek 2
Potraviny uvedené v příloze, jež byly zákonně uvedeny na trh přede dnem vstupu tohoto nařízení v platnost, mohou zůstat na trhu do data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.
Článek 3
Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.
Příloha nařízení (ES) č. 1881/2006 se mění takto:
V oddíle 3 „Kovy“ se pododdíl 3.3 (Rtuť) nahrazuje tímto:
„3.3 |
Rtuť |
|
3.3.1 |
Produkty rybolovu(26) a svalovina ryb(24)(25) kromě druhů uvedených v 3.3.2. a 3.3.3. V případě korýšů se maximální limit vztahuje na svalovinu z koncových částí a břicha(44). V případě krabů a krabům podobných korýšů (Brachyura a Anomura) se maximální limit vztahuje na svalovinu z koncových částí. |
0,50 |
3.3.2 |
Svalovina těchto ryb(24)(25): růžicha stříbřitá (Pagellus acarne) |
1,0 |
3.3.3 |
Hlavonožci Svalovina těchto ryb(24)(25): sardel (Engraulis spp.) |
0,30 |
3.3.4 |
Doplňky stravy(39) |
0,10 |
3.3.5 |
Sůl |
0,10“ |