Bezpečnost potravin

Nanočástice vnášejí genetický materiál do rostlin skrz kořeny

Vydáno: 19. 2. 2025
Autor: Gate2Biotech

Foto: Shutterstock

Vědci australské University of Queensland poprvé vnesli genetický materiál do rostlin prostřednictvím jejich kořenů.

Vedoucí výzkumného týmu Bernard Carroll je přesvědčen, že technologie využívající nanočástice ke genetickým úpravám umožní ladění genů přímo na farmách a zajistí tím vyšší úrodu i vyšší kvalitu, stejně jako odolnost plodin.

Jak uvádí Carroll, tradiční šlechtění rostlin a konzervativní genetické úpravy, které mají přinést nové kultivary plodin, obvykle trvají mnoho generací, jsou zdlouhavé a také drahé.

S kolegy uspěli s využitím nanočástic vyvinutých skupinou, kterou vede Gordon Xu, původně pro přepravu vakcín a onkologických léčiv u živočichů.

Podle Carrolla mají rostlinné buňky velmi pevnou buněčnou stěnu, mnohem pevnější než u živočišných buněk. Jejich tým použil nanočástice pokryté proteinem, který jemně narušuje stěnu rostlinných buněk. Protein zajistí, že se nanočástice dostanou do buňky a dopraví tam náklad v podobě syntetické mRNA.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Nanoparticles successfully deliver genetic material to plants via roots

Zdroj: Gate2Biotech