Bezpečnost potravin

Nákazy bakterií Listeria monocytogenes spojené s konzumací ryb uzených za studena

Vydáno: 5. 6. 2019
Autor: KM EFSA

Společná zpráva EFSA a ECDC


Foto: Shutterstock

Za studena uzení pstruzi a lososi vyrobení v Estonsku jsou zdrojem onemocnění způsobeného baktérií Listeria monocytogenes, které od roku 2014 postihlo 22 osob v pěti zemích.

Odborníci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) byli schopni potvrdit zdroj infekce pomocí celogenomového sekvenování  a vyšetřování sledovatelnosti.

Země zasažené touto nákazou bakterií Listeria monocytogenes jsou: Dánsko (9 případů), Estonsko (6), Finsko (2), Francie (1) a Švédsko (4). Pět lidí z důvodu této infekce zemřelo. Zatím poslední případ byl hlášen v Dánsku v únoru 2019.

Nové případy nelze vyloučit, dokud nebude identifikováno přesné místo  kontaminace v místě zpracování produktů.

(Nákazy hodnocené v této zprávě jsou způsobeny baktérií Listeria monocytogenes sequence type (ST) 1247, clonal complex (CC) 8.) 

  

 

Zdroj: EFSA