Bezpečnost potravin

Nákaza způsobená bakteriemi Salmonella Typhimurium a Salmonella Anatum ve spojitosti s para ořechy

Vydáno: 27. 10. 2020
Autor: KM EFSA

Rychlé hodnocení úřadu EFSA a střediska ECDC

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vypracovaly na žádost Evropské komise Společné rychlé hodnocení nákazy způsobené bakteriemi  Salmonella Typhimurium a Salmonella Anatum ve spojitosti s para ořechy. 

Od 1. srpna roku 2019 propukla nákaza způsobená bakteriemi Salmonella Typhimurium ST19 a Salmonella Anatum ST64 ve třech zemích Evropské unie, ve Spojeném království a v Kanadě. 

Ke dni 20. října 2020 bylo zaznamenáno 123 případů S. Typhimurium ST19 a 1 případ S. Anatum ST64, z čehož 105 případů bylo ve Spojeném království (včetně S. Anatum), 14 případů ve Francii, 3 případy v Lucembursku a po jednom případu v Nizozemí a v Kanadě.

Kontrolní studie provedená ve Spojeném království a rozhovory s pacienty ve Francii, Lucembursku a Spojeném království naznačují, že nositeli infekce jsou pravděpodobně para ořechy a ořechové tyčinky.

Ze dvou šarží para ořechů dovezených z Bolívie byly odebrány kontrolní vzorky ve zpracovatelském závodě „British Processing Company B“, které byly následně prokázány jako pozitivní na výskyt bakterií S. Typhimurium ST19 (šarže A) a S. Anatum ST64 (šarže B). Tyto para ořechy byly ve zmíněném závodě dále zpracovány do ořechových výrobků (označených jako „A“ a „L“). Para ořechy a ořechové výrobky „A“ a „L“ byly identifikovány, že jsou rizikovým faktorem onemocnění způsobeného bakteriemi Salmonella Typhimurium ST19 ve Spojeném království.
Sledované para ořechy byly použity také na výrobu jiných ořechových produktů vyrobených v dalších zpracovatelských závodech ve Spojeném království a v jednom závodě v Rakousku.

Je pravděpodobné, že právě kontaminované para ořechy jsou původem nákazy, nicméně s dostupnými údaji nelze určit přesné místo kontaminace. Od srpna roku 2020 byla zavedena rozsáhlá opatření, týkající se stažení ořechových výrobků z trhu.

Závěrem odborníci EFSA a ECDC vyhodnotili, že ohnisko nákazy je  kontrolované a pravděpodobnost nových případů je nízká, přesto však možná, neboť ořechové výrobky mají dlouhou trvanlivost a lidé je mohli zakoupit ještě před zavedením kontrolních opatření. Odborníci dále sledují dopad na veřejné zdraví a úspěšnost zavedených opatření v zasažených zemích.

 

Rychlé společné hodnocení ECDC – EFSA v anglickém jazyce:

 

Zdroj: EFSA