Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků
Tisková zpráva — Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na celostátní i krajské úrovni je tímto spuštěná.
„Logo Regionální potraviny potvrzuje, že jde o vysoce kvalitní výrobek. Jeho udělením už patnáctým rokem pomáháme drobným lokálním producentům s propagací jejich potravin, a to nejenom v rámci kraje, ale i celé České republiky. Právo nosit označení Regionální potravina trvá čtyři roky, v současnosti tak evidujeme 428 výrobků od 332 producentů,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Letošní ročník soutěže bude doprovázen komunikační kampaní na celostátní i krajské úrovni, a to v tisku, na internetu a TV pořadech, jako jsou například Kluci v akci, Herbář nebo formou ochutnávek za účasti oceněných výrobců v krajích. V kampani se představí noví držitelé značky, kterým administrátor soutěže, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), pomáhá zároveň také s propagací na významných výstavách, veletrzích a akcích jako jsou například Dožínky na Letné. Nově mohou být vybrané oceněné potraviny k dispozici v prodejně Naše síťovka, která byla otevřena před několika dny ve Štěpánské ulici 63 nedaleko Václavského náměstí v Praze. Své zboží zde zatím nabízí 43 dodavatelů.
Podle lednového průzkumu SZIF mezi držiteli značky Regionální potraviny je 95 % z nich přesvědčeno, že udělení ocenění má pozitivní vliv na spotřebu lokálních potravin a 82 % výrobců uvádí, že značka pozitivně ovlivnila poptávku a prodej jejich oceněných výrobků. Lokální producenti rovněž oceňují prestiž a marketingovou podporu značky. Nejčastěji své produkty nabízejí na farmářských trzích, v podnikových prodejnách, při prodeji ze dvora a v sítích maloobchodních prodejen.
„Za 14 let bylo do soutěže přihlášeno 18 718 výrobků, z nichž odborné poroty ve všech krajích vybraly celkem 1 473 potravin, kterým Ministerstvo zemědělství udělilo ocenění. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v Ústeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji. Nejpočetněji byla zastoupena kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje, Ostatní, Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,“ uvedl Petr Dlouhý, generální ředitel SZIF.
Vysokou kvalitu potravin oceněných značkou Regionální potravina dokládá i zpráva dozorového orgánu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Loni provedla 142 kontrol potravin se značkou kvality Regionální potravina, celkově bylo analyzováno 80 šarží potravin. Zjištěny byly pouze 2 nevyhovující výrobky.
Soutěže o značku Regionální potraviny se účastní převážně mikropodniky, které zaměstnávají méně než 10 zaměstnanců (67 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (25 %), pouze v 8 % šlo o společnosti, které zaměstnávají 51–250 pracovníků.
Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
Zdroj: Ministerstvo zemědělství