Mořské a sladkovodní řasy – potraviny nového typu
Mořské a sladkovodní řasy mají vysokou výživovou hodnotu.
Mořské a sladkovodní řasy jsou významnými zdroji mnoha nutričních a bioaktivních látek, které určují jejich vysokou biologickou hodnotu. Jejich zařazení do běžného jídelníčku by mělo kromě zpestření stravy přinést i významné obohacení o nutričně významné složky, jako jsou proteiny, minerální prvky, polynenasycené mastné kyseliny a látky s antioxidační aktivitou, ale také vlákniny.
Článek „Mořské a sladkovodní řasy – potraviny nového typu“ informuje o rozdělení, produkci a chemickém složení řas (proteiny a aminokyseliny, minerální prvky, polysacharidy, lipidy, vitaminy, karotenoidy, polyfenoly, fykobiliproteiny) a antioxidační aktivitě.
(Autoři článku: Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D., doc. Ing. Jan Hrabě, Ph.D.)
Výživa a potraviny 68, 2013, č. 3, s. 76-78
Objednávka kopie článku