Bezpečnost potravin

Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina

Vydáno: 7. 7. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

 

Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol – vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

                   

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Klobása dědy Pilčíka

Řeznictví H+H, s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

3.

Sýry včetně tvarohu

JESENICKÝ HORSKÝ SÝR

Stanislav Zámečník, Ostrava – Poruba

4.

Mléčné výrobky ostatní

ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin
 

Hukvaldský lopaťák hruškový

Hukvaldská pekárna s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karamelový větrník – Labužník Celiak

Labumix s.r.o.

7.

Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Hranáček – rajčata cherry podlouhlá červená

Farma Bezdínek s.r.o.

9.

Ostatní

Libavský MED PASTOVÝ

Dalibor Vraník, Budišov nad Budišovkou

 
„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF