Modifikace erozivního potenciálu jablečné šťávy mléčnými složkami
Přídavek vápenatých solí (fosforečnanu nebo laktátglukonátu vápenatého) snižuje negativní vliv na zubní sklovinu.
Nadměrná konzumace nápojů obsahujících kyseliny je spojena se zvýšeným rizikem poškození zubů. Naproti tomu mléko vykazuje anti-erozivní účinky. Aby se mohly erozivní účinky snížit, zjišťoval se vliv přidané vápenaté soli. Byla použita jablečná šťáva (85%) s CaP nebo s Ca-laktátglukonátem. Jako negativní a pozitivní kontrola byla použita jednak deionizovaná voda, jednak kyselina citronová (2%) . Celkem bylo testováno 14 – 16 vzorků zubní skloviny, která byla do výše uvedených roztoků ponořena na dobu 1 h. U kyseliny citronové došlo k 100% erozi, u samotné jablečné šťávy 68,8%, u šťávy s přídavkem CaP jen 6,7% a s CaLG nebyla eroze vůbec viditelná.
Milchwissenschaft, 65, 2010, č. 4, s. 418-421