Bezpečnost potravin

Mléko z GM kvasinek vypadá a chutná jako od krávy

Vydáno: 14. 1. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Mléčné výrobky se možná brzy dočkají biotechnologické revoluce. Pracuje na tom výzkumný tým izraelské Tel Aviv University.

Kredit: Tel Aviv University.Lidé za tímto projektem věří, že v dohledné budoucnosti budeme v obchodech nakupovat mléčné výrobky, které budou mít stejnou chuť i vzhled, jako současné výrobky tohoto druhu – ale budou se lišit v jedné drobnosti. Nebudou pocházet z krávy, nýbrž z kvasinek.

Výzkum a vývoj kvasinkového mléka vede Tamir Tuller z Tel Aviv University, který spolupracuje s podnikatelem v potravinářských technologiích Eyalem Ifferganem. Společně založili startup se slibným názvem Imagindairy, který usiluje o doposud nevídanou věc – výrobu kravského mléka kvasinkami.

Jak uvádí Tuller, v jejich startupu jsou i potravinářští inženýři a experti ze Strauss Group, což je jeden z největších výrobců potravin v Izraeli. V současné době usilují o získání mléčných proteinů z kvasinek, které pak následně používají k výrobě sýru.

Stále je co vylepšovat. Produktivitu výrobního procesu, chuť výsledných produktů, a v neposlední řadě i jejich cenu. Nejde přitom o žádnou náhražku mléka, jako je například sójové mléko. Cílem Imagindairy je vytvářet produkty, které budou totožné s produkty, na jejichž počátku byla kráva. Dělají to tak, že vkládají kraví geny zodpovědné za tvorbu mléka do genomu kvasinek.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: https://phys.org/news/2021-01-yeast-cow.html

 

Zdroj: Gate2Biotech


Foto: Shutterstock