Bezpečnost potravin

Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024

Vydáno: 5. 9. 2024
Autor: dTest

Foto: Shutterstock

Výsledky minitestu „Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024“ publikovala spotřebitelská organizace d Test v časopise dTest 8/2024.

Mnozí z nás mají ve zvyku pít nápoje přímo z lahve, a to opakovaně i poté, co otevřená lahev zůstala stát v teple. Je to správný postup? Náš minitest ukázal, že ne. Do pití se totiž mohou dostat nevítaní hosté a v teplém prostředí se namnožit.

Pití přímo z lahve může přinášet nenápadné riziko v podobě potenciálně škodlivých mikroorganismů. Nápoj v originálně uzavřeném obalu je z mikrobiologického hlediska čistý. Jakmile se však hrdlo lahve dotkne úst, mohou se na něm usadit organismy obývající ústní dutinu a začít se v nedopité tekutině množit.

Která rizika hrozí? Tím největším je možnost vzájemného přenosu škodlivých mikrobů, pokud by z lahve pilo víc osob najednou. Ohrožena je i kvalita nápoje, zvláště po delší době či po skladování při vyšší teplotě. Mikroorganismy by se mohly po delší době usadit ve vrstvě biofilmu, případně změnit chuť a vůni tekutiny.

Čtyři nápoje pro dobrovolníky

Jak moc je výše nastíněný scénář pravděpodobný? Odpověď nám v malém experimentu poskytla mikrobiologická laboratoř. Rychlost množení mikrobů v rozpitých lahvích zkoumala na vzorku čtyř nápojů balených v PET lahvích: pramenité jemně sycené vodě, ochucené minerálce, kolové limonádě a pomerančovém nektaru. Od každého nápoje jsme laboratoři dodali dva kusy. Důležitější než značka nápoje přitom je, při jaké teplotě se obvykle konzumuje. Předpokládali jsme, že sycenou vodu a ochucenou minerálku mohou někteří skladovat i pít i za pokojové teploty, zatímco kola a pomerančový nektar se pijí spíše chlazené.

Na začátku experimentu laboratoř v právě načatých lahvích zjistila počet mikroorganismů. Každou čtveřici výrobků pak dostali dva zaměstnanci laboratoře, aby se z lahví po dobu dvou dnů každý den jednou ve stanoveném čase napili. Sycená voda a ochucená minerálka byly v průběhu upíjení uloženy v laboratorní teplotě okolo 20 °C, kolová limonáda a pomerančový džus stály v lednici při teplotě 4 °C. Po dvou dnech upíjení v laboratoři znovu přepočítali všechny přítomné organismy bez určení druhu. Cílené pátrání po jednotlivých druzích by nedávalo smysl, protože je pravděpodobné, že každý z obou ochutnávačů by do nápojů přenesl své specifické organismy. Celkový součet všech přítomných tak dal jistotu, že se žádný druh nepřehlédl.

Lednice tlumí problém

Na startu experimentu byly všechny nápoje naprosto čisté bez jediného mikrobiologického nálezu. Ukázalo se tak, že originálně uzavřených lahví se nemusíme z tohoto hlediska obávat. Po dvou dnech upíjení jsme již tak jednoznačné výsledky nedostali. Mikrobiologicky čisté zůstaly pomerančové džusy a kolové limonády skladované v lednici. Platí to pro oba ochutnávače a vysvětlení je snadné: čtyřstupňová teplota v ledničce růstu mikrobů nesvědčí.

Naopak při pokojové teplotě skladované sycené pramenité vody a ochucené minerálky nabídly pohostinnější prostředí, a to ve všech případech. Před zahájením pokusu jsme předpokládali, že se bude mikrobům lépe dařit v oslazené minerálce, protože obsažený cukr by jim mohl sloužit jako zdroj živin. Tento předpoklad se však neprokázal. Spíše se ukázalo, že počet mikroorganismů závisí na osobě ochutnávače. Ve všech případech se po dvou dnech v mililitru nápojů našly řádově desítky mikrobů, nicméně v sadě prvního účastníka pokusu jich bylo o něco víc než u druhého. Desítky organismů v mililitru nápoje nevypadají na první pohled dramaticky, ovšem při skladování ve vyšší teplotě, například v rozpáleném autě, by se organismy mohly množit rychleji. Pro srovnání můžeme dodat, že v mililitru čerstvého mléka jsme v testech nacházeli méně než deset mikrobů. V kuchyni stojící rozpitá lahev s vodou tak může být osídlená hustěji než mléko, často považované za „živý“ nápoj.

Dobrá rada
Upíjení přímo z lahve nedoporučujeme. V lahvi uložené v lednici se mikrobi pravděpodobně nepomnoží, ovšem u těch stojících v teple již riziko hrozí. Zvlášť pokud jsou lahve skladovány delší dobu při vysokých teplotách (typicky během léta v automobilu) nebo pokud z nich pije víc osob najednou. Mít s sebou venku vlastní kelímek se rozhodně vyplatí. Druhou možností je vypít celý obsah lahve najednou.

Výsledky mikrobiologického vyšetření nápojůZDE

Zdroj: dTest