Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastu
Nová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty splňovat a spotřebitelé se budou snáze orientovat v množství produktů, které mohou koupit v obchodech.
Potraviny budou označeny takovým způsobem, aby spotřebitel nebyl klamán ani uváděn v omyl o charakteru a kvalitě dané potraviny. Hlavním záměrem je, aby se ke spotřebitelům dostaly pouze kvalitní potraviny. Proto MZe v legislativě stanovilo požadavky na jakost, fyzikální, chemické a smyslové požadavky těchto potravin.
Upravená vyhláška v maximální možné míře odráží různorodý sortiment dostupný na trhu. Stanovuje požadavky nejen na tradiční výrobky jako je čočka a hrách, ale s ohledem na technologický pokrok a měnící se preference spotřebitelů byly zavedeny zcela nové definice. Vyhláška se tak zaměřuje i na relativně nové produkty typu sufu (fermentované tofu), okara (drť ze sójových bobů), hummus (pomazánka z rozmixované cizrny), sezamová pasta a další.
Nově vyhláška také uvádí, že je povinné dodržovat limit pro opiové alkaloidy na mák v celém potravinovém řetězci. Cílem je zamezit uvádět na český trh maková semena s nadlimitním obsahem opiových alkaloidů, která by mohla být zpracována a použita v potravinářství.
Snahou MZe bylo rovněž zjednodušit požadavky na výrobu potravin, na které se vyhláška vztahuje. Účinnost předpisu je navržena od začátku roku 2025, bude ale platit roční přechodné období, kdy lze vyrábět, označovat a uvádět na trh škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich dle dosavadních předpisů. Návrh vyhlášky jde nyní do mezirezortního připomínkového řízení.
Zdroj: MZe